Vilken fokus?

Ibland undrar jag verkligen vad huvudtränarna (och andra) fokuserar på när de analyserar en målvakt insats under en match...

Jag åker omkring lite då och då i nästan hela "Smålands hage" och hjälper en del fotbollsklubbar i alla divisioner där det inte finns någon målvaktstränare eller för att bara lyfta fram vikten i hur viktigt det är med specifik målvaktsträning.

I en del fall så blir till och med jag mållös när jag hör vad huvudtränaren fokuserar på vid matchanalysen.

Fall 1: Div 3  klubb herrar
Tränaren förklarade lite hur sista matchen gick och hur målvakten skötte sig:

- Lite bekymmrad är jag faktiskt. Vi släppte in ett enkelt mål på frispark strax utanför straffområdet, jag vet inte riktigt hur målvakten satte sin mur? Kan du lära honom hur man gör det?

Målvaktens förklaring:
-
När spelaren petade bollen till skytten är jag ju tvungen att förflytta mig i sidled för att försöka täcka vinkel bättre. Man får inte glömma att skytten får en riktigt bra träff. Samtidigt hoppar/rör sig muren samt att med min förflyttning blir det genast lite svårare att rädda åt det hållet jag kom i från.

Mina följdfrågor på det blev:
- Ouupps... Men ni har väl tränat på deffensiva frisparkar?!

Tveksamt svar av tränaren:
- Nja inte riktigt...

Följdfråga 2:
- Hur skötte han sig annars under matchen?

Tränaren:

- Jo, han var helt underbar på hörnor och inlägg, han tog allt i luften dessutom två rena frilägen...

Efterfunderingar
Laget vann matchen med 3-1 och det enda tränaren valde att lyfta när det gäller målvaktens insats fram var frisparksmålet?
Jag kan försöka förstå att tränaren tyckte att det var ett kanske lite väl enkelt frisparksmål från ca 22 m, men inte hela resonemanget. Hur kan en tränare (och för den delen publiken eller så kallade expertkommentatorer i tv/radio med) se hur målvakten sätter upp muren och hur/om ev muren rör sig. Detta desutom när man (tränare, publik och kommentatorer) står på långsidan av planen.


Fall 2: Div 2 klubb damer
Tränaren möter mig ute på parkeringen:
- Hu, vilken tur att du kommer idag...! Vi har lite problem på höga skott ganska långt utifrån. I söndags blev det ett sådant där skitmål igen. Hon når/hinner inte upp/in i målet? Hur tränar man sådant?

Vi kallade till oss målvakten för att hör hur hon såg på situationen.

Målvakten förklarade:
-
För att jag skulle hinna ut på alla frilägen som det blev, va jag tvungen att flytta min utgångspossisionen längre ut från målet.

Min första fråga:

- Hur känndes det när du ändrade positioneringen?

Målvakten:

- Jag tyckte att jag var med mer i spelet uppe på mittplanen och det känndes att jag kontrollerade djupledspelet bättre.

Min andra fråga, den här gången till tränaren:
-
Vad tyckte du annars om hennes insats?

Tränarens svar:
-
Ja, inte släppte hon till några 50/50-lägen inte, där är hon modig och snabb. Några gånger var hon utanför straffområdet och rensade undan ett par djupledsbollar också. Hon nöp en straff också.

Funderingar efteråt
Efter att laget vunnit den träningsmatchen med 6-2, kan man undra varför tränarens fokus vid analysen av målvaktens insats var på en skottlobb från 25-30 meter som inte målvakten tog? Dessutom tyckte både tränaren och målvakten att djupledsspelet funkade alldeles förträffligt. Det va bara ett mål som gick över målvakten samtididigt som hon räddade ett flertal 50/50 chanser och djupledslägen.

Förstå mig inte fel nu. Självklart måste man även belysa de misstag som görs, men inte utan dialog! Bör man inte vid en spelaranalys först och främst fokusera på det positiva och lyfta fram det till målvakten? Här gäller det att lyssna på spelaren och få dennes syn på situationen först innan man gör sin egen (ofta förhastade) bedömning.

Jag upplever istället ofta att huvudtränare, åskådare och så kallade "experter" sågar en målvats insats utan att vilja se närmare på hur situationen faktiskt upplevs från målvaktens synvinkel. Och det kanske inte är så konstigt att de ovan nämnda "tyckarna" inte vet hur en målvakt tänkter vid olika typer av situationer i spelet, 9,5 gånger av tio har de ju själva aldrig varit målvakt. Men det jag motsätter mig är denna förhastade och okunniga syn på målvaktens spel.

Det enda jag kräver är lite förståelse för att allt kanske inte är som det ser ut från sidlinjen...

Mikke Krantz
(Fredrik Lindeborg)

Världspremiär för "Målvaktsskolan KEEP IT"

                                             
Vi fick ett tips angående en målvaktsskola.

Det är Hedvig Lindahl och Kopparbergs/Göteborgs FC, med sin målvaktstränare Anders Nord  som drar i gång en målvaktsskola som heter "KEEP IT". Första träffen är förlagd till Östregärdets IP i Fjärås (Kungsbacka kommun).

Målvaktsutbildningen vänder sig till både yngre (94-97) och till lite äldre (93- och tidigare).
Det blir både praktikpass och teoripass under ca två timmar där målvaktsgrunderna kommer att finslipas, men också en hel del tips från Hedvig och Anders.

Kravet för deltagande är att varje målvakt tar med sig en tränare så att de övningar som lärs ut även kan användas i den vardagliga träningen.









Hedvig                                                                                                    Anders


Informaton om hur man anmäler sig och annat hittar ni här:
www.goteborgfc.se
www.facebook.com/goteborgfc
www.hedviglindahl.se

Mikael Krantz

Tokig, smart, hjälte eller syndabock?

Artikel från Metro 4 nov 1999 (Leif Oldenburg)

Det sägs att det underlättar om man är lite tokig när man är målvakt.


Det är ju nästan sant också, för  enligt mig kan man inte sätta in vem som helst i ett mål, oavsett lagidrott (fotboll, ishockey, handboll eller bandy). Håll med om att en utespelare kan misslyckas nästa hur många gånger som helst, men det kan aldrig inte en målvakt göra. Skillnaden mellan att bli hjälte eller syndabock är knivskarp, några mellanlägen finns sällan. Vid en vanlig fotbollsmatch är det 22 spelare på planen, två av dom har förmodligen matchens ensamaste och mest utsattaste uppgift/jobb. Medvetna eller omedvetna om att vid ett endaste misstag av dom kan avgöra matchen. Den pressen är ganska unik och den pressen kan inte vem som helst klara av.

Målvakter är speciella

Det krävs en speciell typ av personlighet för att klara av och bli en framgångsrik målvakt. Målvakten ska ha den mentala styrkan att släppa in 100 mål eller mer, men aldrig vara likgiltig för ett enda. Man blir målvakt för att man vill det och är fullt medveten om risker och utmaningar det medför, och man gillar det.

Enligt mig och många andra avgörs inte serierna på hur många mål lagen gör, utan många gånger av målvaktens storspel i viktiga matcher.

Eller vad säger du?

Mikael Krantz

Mikael Krantz

Då var det dags att presentera skribent nummer två, målvaktsinstruktören Mikael Krantz från Vimmerby.



    Ålder: 52
    Sysselsättning: Yrkeslärare
    Hemort: Vimmerby
    Moderklubb: Vimmerby IF 1970-1987 div 3-4
    Spelarkarriär i korthet: IK Tuna Södra 1988-1989 div 5, Hultsfreds FK
    1990-1994 div 3.
    Tränarutbildning: 1973 Grundkurs målvakt, 1981 Grundkurs målvakt, 1993
    Grundkurs målvakt, 1993  Målvakt fortbildning, 1994 Målvakt i nytt perspektiv,
    2002 Elitpojklägrer för P87, P88, P89,
    P90, P92 och Elitflickläger för F88, F89 och F94.
 



Tränarkarriär:
Ungdomsmålvaktstränare Vimmerby IF 1975-2009, seniormålvaktstränare Vimmerby IF dam och herr 1997-2009, Zoninstruktör Hultsfredszonen 1992-2007, Distriktsförbundskapten för P87, 88, 89, 90, 92   och  F88, 89  och nu F94. Kursinstruktör SmFF 2008-.



Jag kommer mestadels skriva om:
Jag kommer också att ge  en del träningstips och diskutera
hur målvakter behandlas som den speciella spelaren med sina
speciella behov en målvakt är. 

Fredrik Lindeborg

Då var det dags att presentera bloggens skribenter. Vi börjar med bloggskaparen och målvaktstränaren Fredrik Lindeborg från Vimmerby.



Ålder: 25
Sysselsättning: Marknadsansvarig
Hemort: Jönköping
Moderklubb: Vimmerby IF
Spelarkarriär i korthet: Vimmerby IF 1992-2007, Smålandslaget 1998-2000,
Elitpojkläger 1999,
pojklandslagsläger 2000
Tränarutbildning: Mv1, Mv2




Tränarkarriär:
Ungdomsmålvaktstränare Vimmerby IF 2002-2007, Zoninstruktör Hultsfredszonen 2002-2007, Kursinstruktör SmFF 2009-, Ungdomsmålvaktstränare J-Södra IF 2009, Målvaktstränare J-Södra Tipselit 2012.



Jag kommer mestadels skriva om:
Jag kommer bland annat att ge träningstips men också diskutera
hur målvakter behandlas i media. Jag kommer också dela med
mig av egna erfarenheter både som tränare och spelare.

Jag är mycket intresserad av samspelet mellan huvudtränare
och målvakt och huvudtränare, målvaktstränare och målvakt.
Ett samarbete som alltför sällan fungerar perfekt eftersom
man ofta saknar förståelse för varandras roller och behov.
Jag är också väldigt intresserad av den tekniska delen av
målvaktsarbetet.

Vem sa att försäsongsträning måste va tråkig?

Ordet "försäsong" klingar inte gott i många fotbollsspelares öron. För många betyder det intervalllöping, träning på en hård grusplan och minusgrader. Men det måste inte vara så! Här följer ett par övningar med lite olika inriktningar för målvaktens försäsong.

Målvakter: Michaela Lindblad & Lars Gustavsson, Vimmerby IF
Målvaktstränare: Mikael Krantz
Foto: Fredrik Lindeborg

Hinderbana
En hinderbana är ett enkelt och kul sätt att få en varierad träning. Använd fantasin och och ta gärna fram alla redskap som finns tillgängliga! Kör på tid för att få lite tävling mellan målvakterna, om så önskas.




Skruven

Skruven är en övning där smidighet, rörlighet och koordination tränas. Också greppteknik övas här, även om fokus ligger på att snabbt ta sig från ena sidan till andra. Passa även bra under säsong för att bibehålla rörlighet och smidighet.




Kombinerad övning

Här visas en övning där både spänst, kondition, smidighet och teknik övas samtidigt. Repeteras mellan 6-12 gånger beroende på ålder och fysisk status.




Ravelli-spänsten
Ravelli-spänsten är en övning där både smidighet och spänst övas. Repeteras 8-12 gånger beroende på ålder och fysisk status.





Jobbigt? Ja!
Kul? ABSOLUT!

Fredrik Lindeborg

Utgångsställning för skott

Målvaktens utgångsposition är avgörande för att lyckas med ett eventuiellt ingripande. Här går vi igenom utgångspositionen när motstånadren har skottläge. Vi ger också ett par tips för vad du som är tränare bör tänka på när du instruerar utgångsställningen.



På bilden: Lovisa Johansson, Vimmerby IF, Smålandslaget och F92-landslaget. Foto:Fredrik Lindeborg

  • Håll armna lätt böjda framför kroppen
  • Böj lätt på knäna
  • Stå med fötterna jämsides med axelbredds avstånd
  • Låt tyngdpunkten vara på främre delen av fötterna

För tränare:

Var noga med att påminna om grunsställningens oilka delar. Ofta blir tekniken lidande i slutet av träningspasset då tröttheten börjar komma. Ett vanligt tecken på trötthet är till exempel att armarna coh händerna sjunker vilket direkt påverkar grepptekniken. Här följer att par saker att fokusera extra på, speciellt när det gäller unga målvakter, men också seniormålvakter.

Händernas placering
Hur högt eller lågt händerna bör vara placerade är många gånger till viss del individuellt. Huvudsaken är att händerna och armbågrana placeras framför kroppen. Sikta på att ha händerna någonstans mellan cirka en decimeter under till en decimeter över midjan. Har man händerna lägre eller högre påverkar detta både tyngpunkt och balans samt förbedelsen för att nå bollen negativt.

Lätt böjda knän
Utgångsställningens uppgift är att förbereda målvakten så bra som möjligt för skott, oavsett om det är ett skott rakt på längs marken eller ett högt skott vid sidan. Grundredgeln är att det ska vara lika lätt att nå en boll längs marken som en boll i luften. Står målvakten rakt upp och ner utan att böja knäna alls blir frånskjutet rakt upp/framåt eller i sidled lidande, samtidigt som allför böjda knän gör att det kan bli för tungt samt ta för lång tid att komma iväg i ett frånskjut.

Avståndet mellan fötterna

Mellan fötterna bör avståndet inte vara mer eller mindre än axelbredd. Ett för stort avstånd riskerar att motverka en snabb sidledsförflyttning eller ett försvåra ett frånskjut i sidled. Detsamma gäller ett för kort avstånd som dessutom gör det omöjligt att utföra skopan vid bollar längs marken på ett korrekt sätt.

Kroppens tyngdpunkt
Ett vanligt "misstag", även på högre nivå, är att målvakten vid skottögonblicket låter tyngdpunkten ligga över hela foten, eller i värsta fall på hälen. Ofta är utgångspositionen rätt, med tyngdpunkten på främre delen på fötterna, men förflyttas gärna bakåt vid skott, speciellt när skotten kommer från nära håll. Detta gör inte bara att fotarbetet riskerar att bli lidande utan också att hela kroppens ställning och tyngdpunkt blir det vilket ofta resulterar i att kroppen tenderar att falla bakåt istället för framåt, vilket man bör sträva efter i de flesta fall.

Fredrik Lindeborg

RSS 2.0