Tokig, smart, hjälte eller syndabock?

Artikel från Metro 4 nov 1999 (Leif Oldenburg)

Det sägs att det underlättar om man är lite tokig när man är målvakt.


Det är ju nästan sant också, för  enligt mig kan man inte sätta in vem som helst i ett mål, oavsett lagidrott (fotboll, ishockey, handboll eller bandy). Håll med om att en utespelare kan misslyckas nästa hur många gånger som helst, men det kan aldrig inte en målvakt göra. Skillnaden mellan att bli hjälte eller syndabock är knivskarp, några mellanlägen finns sällan. Vid en vanlig fotbollsmatch är det 22 spelare på planen, två av dom har förmodligen matchens ensamaste och mest utsattaste uppgift/jobb. Medvetna eller omedvetna om att vid ett endaste misstag av dom kan avgöra matchen. Den pressen är ganska unik och den pressen kan inte vem som helst klara av.

Målvakter är speciella

Det krävs en speciell typ av personlighet för att klara av och bli en framgångsrik målvakt. Målvakten ska ha den mentala styrkan att släppa in 100 mål eller mer, men aldrig vara likgiltig för ett enda. Man blir målvakt för att man vill det och är fullt medveten om risker och utmaningar det medför, och man gillar det.

Enligt mig och många andra avgörs inte serierna på hur många mål lagen gör, utan många gånger av målvaktens storspel i viktiga matcher.

Eller vad säger du?

Mikael Krantz

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0