Utgångsställning för skott

Målvaktens utgångsposition är avgörande för att lyckas med ett eventuiellt ingripande. Här går vi igenom utgångspositionen när motstånadren har skottläge. Vi ger också ett par tips för vad du som är tränare bör tänka på när du instruerar utgångsställningen.



På bilden: Lovisa Johansson, Vimmerby IF, Smålandslaget och F92-landslaget. Foto:Fredrik Lindeborg

  • Håll armna lätt böjda framför kroppen
  • Böj lätt på knäna
  • Stå med fötterna jämsides med axelbredds avstånd
  • Låt tyngdpunkten vara på främre delen av fötterna

För tränare:

Var noga med att påminna om grunsställningens oilka delar. Ofta blir tekniken lidande i slutet av träningspasset då tröttheten börjar komma. Ett vanligt tecken på trötthet är till exempel att armarna coh händerna sjunker vilket direkt påverkar grepptekniken. Här följer att par saker att fokusera extra på, speciellt när det gäller unga målvakter, men också seniormålvakter.

Händernas placering
Hur högt eller lågt händerna bör vara placerade är många gånger till viss del individuellt. Huvudsaken är att händerna och armbågrana placeras framför kroppen. Sikta på att ha händerna någonstans mellan cirka en decimeter under till en decimeter över midjan. Har man händerna lägre eller högre påverkar detta både tyngpunkt och balans samt förbedelsen för att nå bollen negativt.

Lätt böjda knän
Utgångsställningens uppgift är att förbereda målvakten så bra som möjligt för skott, oavsett om det är ett skott rakt på längs marken eller ett högt skott vid sidan. Grundredgeln är att det ska vara lika lätt att nå en boll längs marken som en boll i luften. Står målvakten rakt upp och ner utan att böja knäna alls blir frånskjutet rakt upp/framåt eller i sidled lidande, samtidigt som allför böjda knän gör att det kan bli för tungt samt ta för lång tid att komma iväg i ett frånskjut.

Avståndet mellan fötterna

Mellan fötterna bör avståndet inte vara mer eller mindre än axelbredd. Ett för stort avstånd riskerar att motverka en snabb sidledsförflyttning eller ett försvåra ett frånskjut i sidled. Detsamma gäller ett för kort avstånd som dessutom gör det omöjligt att utföra skopan vid bollar längs marken på ett korrekt sätt.

Kroppens tyngdpunkt
Ett vanligt "misstag", även på högre nivå, är att målvakten vid skottögonblicket låter tyngdpunkten ligga över hela foten, eller i värsta fall på hälen. Ofta är utgångspositionen rätt, med tyngdpunkten på främre delen på fötterna, men förflyttas gärna bakåt vid skott, speciellt när skotten kommer från nära håll. Detta gör inte bara att fotarbetet riskerar att bli lidande utan också att hela kroppens ställning och tyngdpunkt blir det vilket ofta resulterar i att kroppen tenderar att falla bakåt istället för framåt, vilket man bör sträva efter i de flesta fall.

Fredrik Lindeborg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0