Möt Mido - en (för?) ung talang

En ofta återkommande fråga när man möter ungdomstränare och föräldrar är den om när de yngsta spelarna bör börja träna målvaktsträning och när man egentligen måste bestämma sig för vilken position i laget man ska ha. Svaret jag brukar ge är att grundläggande målvaktsträning för de allra yngsta är ofta en bra grundträning oavsett vilken idrott man sysslar med eller vilken position man vill spela på. Roliga och lätta övningar där man fokuserar på att lyckas kan man börja med i princip hur tidigt som helst. Det vara så enkla övningar som kullerbyttor bakåt och framåt eller kasta upp bollen och fånga den över huvudet.

Men! Nu pratar vi i åldrar runt de första skolåren, ungefär 5-10 år någonstans då ingen position i laget bör vara given och rollerna bör skiftas ofta. Målvakt ena träningen, forward nästa. Allt för att stimulera och utveckla spelförståelse och för att ge en så allsidig fotbollsträning som möjligt. Målvaktsträning bör här vara en del av den ordinarie träningen, kanske ett par gånger i månaden där alla får prova på att "leka målvakt".

När är det då lämpligt att börja med mer specialiserad målvaktsträning? Ja, strax före puberteten kan det vara bra att börja med mer speciell träning inriktad på målvaktsspelet. Vem som helst får vara med och intresset styr om man vill öva mer på till exempel grepp- och fallteknik.

Någonstans under eller strax efter puberteten bör spelarna välja om de vill bli utespelare eller spela som målvakt. Nu bör varje pass innehålla målvaktsmoment, som enskild målvaktsträning eller tillsammans med laget.

Ungefär så här resonerar många utbildare, föreningar och förbund i Sverige.

Men så resonerar man inte överallt. Möt Mido från Egypten. En ung kille vars position i laget sedan flera år redan är bestämt. Han är enligt filmen nedan född 1995 och är i dag således 14 år. Frågan är hur gammal han var när videon spelades in. Frågan är också när han egentligen började träna specialiserad målvaktsträning.

Vilket sätt att träna under sina första fotbollsår är då rätt? Och vilka fördelar respektive nackdelar finns det med de olika synsätten? Personligen så tror jag att en breddad träning som många förespråkar i Sverige är den rätta. Fotboll ska, speciellt i yngre år, var en lek. Inte en medveten satsning med ett visst mål, förutom målet att träningen ska vara kul förstås. Nä, jag tror istället på att låta spelarna så sent som möjligt (utan att de hamnar efter) välja position i laget. Inte minst för att utveckla målvaktens spel med fötterna och spelförståelsen.

Självklart går det inte att tvinga en ung knatte vars enda önskan är att bli en ny Zlatan att stå i mål. MEN, det går att få alla intresserade av att i varje fall TESTA PÅ att spela som målvakt. Allt som krävs är engagemang och entusiasm från ungdomsledarnas håll. Annars är snart risken att vi stå utan unga knattar som vill bli fotbollsmålvakter.

Unge Mido då. Det råder inga tvivel om att killen är duktig. Det återstår dock att se om vi får se honom i någon europeisk toppklubb inom en snar framtid vilket verkar vara hans målsättning...


Fredrik Lindeborg


Kommentarer
Postat av: Lina

Tack för en bra målvaktsblogg! Följer den och det är roligt att läsa om era funderingar och tips och trix. Läser uppe på Bosöns idrottsfolkhögskola och är målvaktstränare i grunden, och det är delvis såna här saker vi pratar om i skolan. Som när man ska specialicera? Lek i unga åldrar o.s.v.. Keep up the good work!

2009-10-09 @ 17:30:43
Postat av: Fredrik Lindeborg

Hej Lina!



Kul att du gillar vår blogg!



Det skulle vara väldigt intressant att få höra hur ni resonerar på idrottsfolkhögskolan på Bosön angående hur tidigt man ska specialisera sig som ung spelare.



Stämmer bilden jag målade upp ovan?

2009-10-10 @ 11:07:26
URL: http://malvaktsbloggen.blogg.se/
Postat av: Lina

Ja, din bild stämmer, iaf enligt vårat tycke. Vi fick diskutera en artikel angående Boo FF:s tidiga satsning där de bjöd in redan 9 åriga "talanger" till extra träning just för att det skulle satsas på. De var vi ganska eniga om var för tidigt.



Vi diskuterar bl.a att man ska bredda så länge som möjligt, som du skriver att rulla på så många positioner som möjligt, så länge som möjligt. Men även att hålla på med flera idrotter så länge som möjligt, allt för att bredda synsättet och träna allsidigt!

2009-10-10 @ 22:20:07
Postat av: resumes

In my opinion it's really important deal - to search for the newest talents!

Postat av: buy essays

As I see from the viseo this match was really tense and interesting!

2012-03-27 @ 10:57:42
URL: http://custom-essay.ws/buy-essay.php

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0