"Snacka!" - så kommunicerar du rätt

En av de första sakerna en ny målvakt får lära sig är ofta att man ska snacka mycket med sina medspelare och styra sin backlinje. Men vad ska man säga när? Och vad bör man undvika?

Att dålig kommunikation i ett fotbollslag kan resultera i ett insläppt mål kan väl knappast illustreras tydligare än i klippet nedan från matchen mellan Bolton och Blackburn.




Men hur bör man då kommunicera som målvakt? Ja, självklart beror det helt och hållet på situationen, men här följer i alla fall några tips:

Förbered din kommunikation

Kom överens om begrepp
En bra början, även i unga år, är att tillsammans med övriga laget och lagledningen diskutera fram olika gemensamma termer som ni som lag väljer att använda under match (och träning). Vad menar ni egentligen med begrepp som djupled, sidled, utåt, inåt, akta rygg etc. Vad säger du när du vill att dina medspelare ska rensa bort bollen eller när du vill ta den själv? Är det självklart för alla?

Öva er gemensamma kommunikation
Att öva situtioner som kräver extra kommunikation tillsammans med andra lagdelar, speciellt backlinjen är nyttigt. Då lär man känna varandra och ökar chanserna att lyckas med liknande situationer under match. Exempel på situationer som kan vara värt att öva extra på är fasta situationer som defensiva frisparkar och hörnor. Att öva uppsättning av frisparksmur ger mer än vad man kan tro. Även tillbakaspel från felvänd och pressad medspelare är exempel på situationer värda att träna på.

Under match/träning

Kommunicera tidigt!
Ju tidigare du kan föra fram va du vill säga, ju och lättare är det också för dina medspelare att reagera och hinna fatta ett beslut därefter.

Ex: Vid en inläggsituation är det extra viktig att vara tidig när man vill tala om att man som målvakt tänker gå på bollen. Medspelarna kan då i stället koncentrera sig att bevaka motspelarna och bereda väg för dig.


Kommunicera tydligt!
Självklart måste medspelarna förstå vad du menar. Använd  gärna kroppsspråket som ett komplement till dina muntliga budskap. Visa också gärna med intensiteten och tonläget i rösten hur bråttom det är. Märker du att de inte lyssnar, ta reda på varför. Kanske är du för otydlig.

Ex: När en felvänd medspelare är pressad och på väg mot dig med bollen och du vill ha hemåtpasset på rätt fot - tala om det genom att både visa med armar och det du säger vart du vill ha passningen.


Kommunicera samma!
Vänj dina medspelare vid att du säger samma sak vid en viss typ av situation så kommer de automatiskt att dels förstå att det är du som vill något och dessutom vad du vill.


Rikta din kommuniktion!
Tala om VEM du talar till, använd gärna namn. Gäller informationen flera på samma gång så använd ett lättfattat samlingsnamn eller tala om att ditt budskap gäller alla.

Det var lite om målvaktens kommunikation.

Fredrik Lindeborg



Kommentarer
Postat av: Daniel IK Oddevold

Hejsan , skulle ni kunna lägga ut en träningsschema för en målvakt? 7 DAGAR pass

2011-01-07 @ 11:37:53
Postat av: resumes

This moment was really resultative anyway as for me!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0