Behåll greppet längre - så vårdar du handskarna

Att ta på sig ett par nya målvaktshandskar och testa det nya greppet är som julafton för många fotbollsmålvakter, ung som gammal. Men så länge man inte spelar på elitnivå så är det högst några handskar per säsong från föreningen som gäller, om man inte väljer eller måste betala handskarna själv. Då är det viktigt att behålla handskarna fräscha så länge som möjligt. Här ger vi dig ett par tips på vägen.

För det första: Precis som när det gäller fotbollsskor så gäller det att hitta ett par handskar som passar just dig och dina händer. En del målvakter vill till exempel ha en handske som är lite större än handen, medan andra vill ha en åtsittande handske. Några gillar ett brett handledsband, andra inte. Det finns många olika märken och modeller att välja mellan så ta tid på dig innan du bestämmer dig. I de yngre lagen är det kanske någon ledare eller liknande som tar ut handskarna. Försök påverka denne att förstå att du själv vill välja din egen handske. Ditt val behöver inte göra inköpet dyrare.

Det är också viktigt att målvaktshandskarna är anpassade efter underlaget. En gräshandske slits tillexempel onödigt hårt på grus samtidigt som en handske anpassad för vått underlag kan vara svårt att få bra grepp i vid normala, torra förhållanden.

Speciellt på seniornivå är det vanligt att man har ett par handskar för träning och ett annat par för match. På elitnivå är det inte ovanligt med ett par nya handskar inför varje match. Träningshandskarna är ofta en lite enklare modell samtidigt som matchhandsken många gånger är en lite dyrare variant. Gummit i de dyrare modellerna är oftare mjukare men samtidigt mindre slitstarkt. Prisnivåerna brukar ligga på från cirka 200 kr för de billigaste juniormodellerna till runt 2000 kr för de mest avancerade poffshandskarna.

Det första du bör göra när du fått dina nya handskar är att skölja av greppet noga. En mängd olika kemikalier och textilrester från produktionen brukar göra greppförmågan mycket sämre.

Behåll greppet = tvätta handskarna

De två största hoten mot din handskes grepp är smuts och att gummit blir uttorkat. Insidan i de flesta handskar är gjorda av gummimaterialet latex vilket är färskvara. Det betyder att till slut kommer gummit i dina handskar att torka och förlora sin elasticitet. Tvätar man inte handsken inträffar det här i förtid och man förkortar handskens livslängd rejält. Man upplever då ofta att handsken ”flagnar”.


För att undvika det här krävs det att man underhåller handskarna. Ett enkelt sätt att förhindra att handskarna torkar är att tvätta dem efter varje användningstillfälle. Ofta räcker det med att skölja ur dem i varmt vatten direkt efter träning eller match.

Men det kan också vara värt att handtvätta dem med vanlig tvål och vatten. Gör så här:
  1. Skölj först ur handskarna ordentligt och grundligt i varmt vatten.
  2. Ta sen en handtvål och gnugga tvålen mot gummiytan.
  3. När du fått upp löddret i handsken går du med fördel över till att låta fingrarna gnida mot handsken. Du kommer att märka att här får även händer och fingrar bra träning som du kan ha nytta av i din greppteknik.
  4. Skölj och krama (vrid ej!) då och då ur handsken och börja om med tvålen igen. Gör om denna procedur tills handsken blir ren. Två till tre gånger brukar vara tillräckligt.
  5. Krama sedan ur handskarna ordentligt en sista gång (återigen: vrid ej!). Ju bättre du kramar ur handskarna ju kortare blir torktiden.
  6. Låt sen handskarna lufttorka, gärna hängande i till exempel en duschdrapperistång eller liknande. Placera inte handskarna i solen eller mot element, det torkar ut latexmaterialet! Handskarna mår bäst i rumstemperatur. Beroende på hur väl du kramat ur handskarna är brukar torktiden ligga på runt 12-18 timmar.
Det går också att tvätta handskarna i maskin, då på högst 30 grader utan centrifugering. Detta är ingenting jag personligen rekommenderar eftersom det sliter ganska hårt på handsken.

Innan, under och efter användning
Hur man väljer att preparera handskarna precis innan och under match är individuellt. Somliga gillar att mer eller mindre dränka handsken med hjälp av vattenflaskan medan vissa bara spottar lite i handsken. Hur du väljer att göra är upp till dig. Men faktum är att greppegenskaperna i latexgummit fungerar bäst av lagom mycket fukt. Vid för mycket vätska riskerar handsken att tappa greppförmåga men för lite kan få samma effekt. Detta kan också skilja mellan olika märken och modeller. Du får helt enkelt testa dig fram.

Undvik att lägga handskarna med handflatorna mot varandra. Gummit kan då torka ihop och du måste sära på handskarna med skador i greppet som följd. Förvara målvaktshandskarna för sig i ett ytterfack på träningsväskan eller i en speciell väska. Undvik, som vi tidigare nämnt, direkt solljus och platser varmare än rumstemperatur.

För att sammanfatta:
Var noga när du väljer dina handskar
Tvätta efter varje användningstillfälle
Undvik maskintvätt, solljus och element

Så där, hoppas vi gett dig ett eller ett par tips när det gäller dina målvaktshandskar!

/ Fredrik Lindeborg

Kommentarer
Postat av: Jesper Hultsfreds fk

Bra tips kan inte vänta till jag får komma ut på gräset igen :-)

2010-01-18 @ 20:34:47
URL: http://www.fotbollskanalen.se
Postat av: Calle

hej
jag testade att ta tvål men jag tycker det blev sämre grepp, finns det någon speciell tvål ?
ska man tvätt handskarna efter VARJE träing ?

hälsingar calle

2012-09-12 @ 21:41:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0