Rätt grepp - en förutsättning!

En av de absolut viktigaste teknikerna för en fotbollsmålvakt är grepptekniken. Ett bra och pålitligt grepp skapar trygghet, inte bara för den enskilda målvakten, utan ofta även för hela laget. Här går vi igenom grunderna för greppteknik vid olika typer av situationer.

Först av allt: grunden till ett bra grepp är rätt utgångspostition, vilken vi gått igenom tidigare.


På bilderna: Lovisa Johansson, Vimmerby IF, Smålandslaget och F92-landslaget. Foto: Fredrik Lindeborg

Bollar längs marken, rakt på målvakten
Vi börjar med bollar längs marken som går rakt på målvakten.

Från utgångsposition: Håll fötterna igång och möt bollen med händer och armar. Tänk på avståndet mellan fötterna och ge plats åt armarna mellan knäna. När bollen närmar sig, stå stabilt med båda fötterna jämnsides och låt bollen rulla upp längs med underarmarna och upp i skopan. Håll gärna kvar bollen någon sekund i det sista läget med låg tyngdpunkt för att känna att du verkligen har bollen i ett säkert grepp. Med denna låga tyngdpunkt står du också stabilt och är förberedd för eventuell kroppskontakt med andra spelare.





Studsande, hårdare bollar längs marken, rakt på målvakten
Ibland räcker kanske inte den vanliga skopan till för att säkra bollen. Vid till exempel vått underlag, hårdare skott eller ojämn plan kan "säker" skopa vara att föredra.

Från utgångsposition och när du fångat bollen i skopan (se ovan): Låt kroppen falla framåt. Landa på överarmarna och ligg kvar. Låt antingen benen ligga sträckta eller dra dem intill kroppen (som Lovisa på bilderna nedan) för att få stabilitet.







Bollar i ansiktshöjd, rakt på målvakten
Skopan fungerar på samma sätt för alla bollar rakt på målvakten, från marken och upp till brösthöjd. Men från brösthöjd och uppåt är ett grepp med händerna det absolut bästa.

Från utgångsposition: Håll fötterna igång och möt bollen med händerna så tidigt som möjligt. Spreta med fingrarna och var mjuk i handlederna. Greppa bollen med tummarna bakom bollen och låt tummarna bilda ett W tillsmamns med pekfingrarna. Håll i bollen någon sekund för att känna att den sitter säkert i greppet.


Dra sen in bollen mot bröstet i skopan för att säkra bollen ytterligare. Sträva efter en låg tyngdpunkt när du säkrat bollen.

Att alltid dra in bollen mot bröstet rekommenderas speciellt till yngre målvakter. En mer erfaren målvakt kan i många fall behålla bollen i handgreppet och i stället koncentrera sig på att ställa om spelet snabbt med till exmpel ett utkast. Att leverera bollen går fortare och är lättare från läget när bollen är i händerna, än när den är i skopan.

Observera! Undvik att ta ett steg tillbaka när bollen greppas. Ett steg bakåt är ett tecken på att tyngdpunkten i utgångspositionen är fel, och att viklten inte ligger på framdelen av fötterna. Möt hellre bollen med ett eller två steg mot den.



Bollar över huvudet, rakt på målvakten
Greppet när det gäller högre bollar fungerar på samma sätt som ovan när det gäller händerna. Skillnaden i tekniken ligger istället i armarnas och resten av kroppens position.

Från utgångsposition: Håll fötterna igång och fixera bollen med blicken. Försök tajma bollen så att greppet sker framför och ovanför huvudet. Du ska kunna se bollen och greppet. Dra vid upphoppet med dig det ena knäet upp. Vilket knä beror på vilken sida bollen kommer från. Dra alltid upp det yttre knäet (knäet längst från mållinjen) för att skydda dig mot eventuell kroppskontakt utifrån planen. Upphoppet sker således med benet närmast målet.

Hur högt du tar bollen beror på bollbanan samt på motståndarnas, medspelarnas och din egen position. En yngre målvakt tjänar på att först lära sig ta bollen precis över huvudet för att sen arbeta sig uppåt. En mer erfaren målvakt bör sträva efter att nå bollen i det högsta läget.

Precis som vi nämnt ovan, tjänar en lite mer erfaren målvakt många gånger på att inte dra in bollen i skopan efter att bollen fångats och samma sak gäller vid höga bollar. Istället kan man satsa på att ställa om spelet snabbt.

Dessutom kan bollen med fördel behållas i greppet med armarna sträckta när man når marken igen. Detta för att undvika att motståndarna når bollen eftersom den då ofta hålls i ett högre läge än motstådarna kan nå. Detta är dock endast för målvakter som redan utvecklat ett säkert grepp.





Slutligen
Greppteknik måste nötas för målvakten ska få ett bättre grepp. Därför är det viktigt att man under träning är noga med att poängtera att greppet alltid ska utföras rätt. Målvakten kan själv kontrollera sitt och andra målvakters grepp under träning för att förbättra det. Ett annat tips är att målvakten, gärna 10-15 minuter varje träning får greppträning. Två målvakter kan till exempel slå hel- eller halvvoelley på varandra, alternativt att målvaktstränaren, lagledaren, utespelaren hjälper till.


Det var det grundläggande om greppteknik. Hoppas du fått några tips som kan hjälpa dig som tränare eller som målvakt!

Fredrik Lindeborg

Kommentarer
Postat av: målis

Jag skulle vilja att ni skriver och visar bilder på hur man tejpar fingrar på ett bra sätt. skulle det kunna gå att fixa?

2009-08-26 @ 21:34:48
Postat av: Fredrik L

Hej "målis"!



Jag förmodar att du menar hur man tejpar stukade fingrar för att förhindra ytterligare stukning vid träning eller match?



Vi kan mycket väl komma att ta upp det snart. Håll utkik!

2009-09-07 @ 12:19:17
URL: http://malvaktsbloggen.blogg.se/
Postat av: målis

Ja, precis stukade fingrar. Jag har inte lärt mig något bra sätt att tejpa på så skulle gärna vilja ha lite tips.

2009-09-09 @ 23:59:47
Postat av: Lasse

www.swedishgoalkeeperacademy.com

2009-09-10 @ 00:07:00
URL: http://www.swedishgoalkeeperacademy.com
Postat av: caroline

Jag slutade som målvakt för några år sen pga av knäskada (som drabbar många fotbollsspelare men i majoritet målvakter) och jag lärde mig under mina tio-elva år att man ALDRIG skulle ta bollar medan benen är som en tunnel, eftersom bollen just kan susa emellan. Nu är det ju skillnad på bollar och bollar, om bollen har bra med fart och så vidare, men jag fick lära mig att ALDRIG ta emot en boll så...

2010-05-11 @ 19:40:25
URL: http://carolineerssonnn.blogg.se/
Postat av: Annan målvakt

Caroline// Och hur hade du tänkt dig att göra annars för att ta bollen? Om du går ned med ett knä i marken är du ytterst sårbar för eventuella felstudsar...

2010-05-26 @ 21:40:07
Postat av: Ida

Ska man göra en rikti 'skop'räddning så ska man vara riktigt mjuk och sjunka ned lågt och ha armar och händer bra placerat, då bommar du inte många bollar om man inte är väldigt hjulbent....

2011-02-11 @ 19:25:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0